Tinglysningsafgift

Tinglysningsafgift er en afgift, du betaler til staten, når du skal have tinglyst et skøde. Læs med her, hvor vi gennemgår, hvad det vil sige, samt hvordan afgiften beregnes. Vælg Sabakoe, hvis du ønsker tryghed og gennemsigtighed ved køb og salg af bolig.

  • Spar penge og tid på dit boligkøb
  • Personlig rådgivning med dine behov i fokus
  • Grundig gennemgang af dokumenter
  • Forhandling med banken

Hvad er tinglysningsafgift?

Kort sagt, er tinglysning den officielle registrering af dine panterettigheder i forbindelse med køb af fast ejendom, og i forbindelse med tinglysninger, skal der betales en afgift, der består af en fast og en variabel afgift. Det er skødet, der udarbejdes ved køb af fast ejendom, der skal tinglyses, og du er først ejer af boligen, når dette er blevet gjort.

Før et pantebrev er gyldigt, så skal det tinglyses, og når man tinglyser et pantebrev, skal man betale en afgift. Afgiften svarer oftest til 1,5 pct. af det pantsikrede beløb, så jo større den tinglyste gæld er, jo større bliver tinglysningsafgiften.

Kontakt os på +45 31 31 64 94 eller mail info@sabakoe.dk. Adressen er Enghavevej 110, 4. th., 2450 København SV.

Hvad er reglerne for tinglysningsafgift?

Afgiften består som tidligere nævnt af to dele: en fast og en variabel afgift. Den faste afgift ændrer sig med tiden, og lå d. 1. januar 2023 på 1.850 kr. Den variable afgift afhænger af, hvad der skal tinglyses. 

Der skal betales tinglysningsafgift ved:

  • Tinglysning af ejerrettigheder og panterettigheder mv. I fast ejendom
  • Tinglysning af panterettigheder og ejendomsforhold i løsøre fx erhvervsaktier, motorkøretøjer mv. 
  • Andre tinglysninger, herunder byrder, ægtepagt mv. 
 

Før et pantebrev er gyldigt, så skal det tinglyses, og når man tinglyser et pantebrev, skal man betale en afgift. Afgiften svarer oftest til 1,5 pct. af det pantsikrede beløb, så jo større den tinglyste gæld er, jo større bliver tinglysningsafgiften.

 

Lad Sabakoe hjælpe og rådgive

Sabakoe står klar når du har brug for hjælp eller rådgivning til dit boligkøb, herunder tinglysningsafgift og beregning. 

Køberrådgivning

Den rette bolig er dukket op, men spørgsmål om pris og vilkår lige så. Hos Sabakoe hjælper vi dig med at få svar på de forskellige, vigtige spørgsmål om boligkøbet.

Finansiering af bolig

Vi rådgiver dig gerne i finansieringen af din drømmebolig. Det er nemlig et vigtigt punkt, som også kan være kompliceret. Lad Sabakoe hjælpe dig med forhandlingerne med banken.

Juridisk rådgivning

Sabakoe har styr på al det juridiske omkring boligkøb, og derfor kan du roligt lad os rådgive dig i forhold til dokumenter, aftale og kontrakt. Det hele vil naturligvis være efter dine kriterier.

Hvordan beregnes tinglysningsafgift?

Det er heldigvis en simpel udregning, og kan se ud på følgende måde. Hvis du køber et hus til 2.000.000 kr., så der det ud som nedenstående:

2.000.000 kr. x 0,6 % + fast afgift = tinglysningsafgiften

Vær dog opmærksom på, at der kan være andre afgifter forbundet med skødet og boligkøb, hvis der eksempelvis er tale om en speciel ejendom. Læs mere om beregninger og satser hos Skatteministeriet.

Kontakt os i dag

Vi vil rigtig gerne hjælpe dig med dit boligkøb og sikre, at du får en god og tryg oplevelse. Derfor kan du udfylde vores kontaktformular, og blive kontaktet af en rådgiver hos Sabakoe. Du er altid velkommen til at kontakte os på enten telefon +45 31 31 64 94 eller på mail info@sabakoe.dk

Skal vi hjælpe dig med at sælge din bolig?

Udfyld formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt! 

FAQ

Hvorfor er tinglysningsafgiften vigtigt når man køber bolig?

Afgiften er vigtig, da den sikrer at skødet bliver registreret korrekt i systemet, hvilket er med til at give juridisk beskyttelse, samt dokumentation af ejendomsretten. 

Hvad sker der, hvis jeg ikke betaler tinglysningsafgiften?

Der er en række konsekvenser ved ikke at betale afgiften. Blandt andet vil du ikke have gyldig dokumentation på dit boligkøb, du kan blive pålagt at betale renter og bøder, og det kan blive vanskeligt at sælge igen, da der ikke er bevis på ejendomsretten. 

Hvordan ved jeg at jeg har betalt tinglysningsafgiften korrekt?

Der er tre ting, der er gode at være opmærksomme på, så du er sikker på at det er gjort korrekt. Sørg for at skødet er korrekt udformet, anmeld skødet til tinglysning via det offentlige tinglysningssystem og betal afgiften med det samme, når du anmelder skødet. 

Er der særlige forhold ved beregning af tinglysningsafgift?

Som med det meste er der visse undtagelser og særlige forhold, der kan påvirke afgiften. Det er eksempelvis, hvis ejendom overdrages mellem nære familiemedlemmer, eller ved overdragelse af ejendom som led i en skilsmisse.