Rådighedsbeløb ved huskøb – Beregn med hjælp fra Sabakoe

Når du er på boligjagt, er dit rådighedsbeløb ved huskøb ikke helt uvæsentligt. Det er nemlig helt afgørende for, hvor meget du har råd til at give for din kommende bolig. 

Lad Sabakoe hjælpe dig:
Hvad er et rådighedsbeløb?
Hvad dækker rådighedsbeløbet over ved huskøb?
Hvordan beregnes dit rådighedsbeløb ved huskøb?

Hvad er et rådighedsbeløb?

Taler man helt generelt om rådighed, vil der være tale om det beløb, der er tilbage, når man har betalt alle sine faste omkostninger. Det vil sige, at når du har betalt dine regninger, som husleje, forsikring, elregning og så videre, så vil der være nogle penge tilbage, som kan bruges på variable omkostninger, der er alt andet, som mad, diverse mm.

Når man taler om rådighedsbeløb ved huskøb, vil det beløb, du har til rådighed hver måned, være ganske væsentligt for bankens vurdering af din likviditet. Dette beløb bruges af banken til at vurdere, hvor meget du kan betale af på dit boliglån hver måned, og altså derfor også, hvor meget banken vil låne til dig.

Kontakt os på +45 31 31 64 94 eller mail info@sabakoe.dk. Adressen er Enghavevej 110, 4. th., 2450 København SV.

Dette dækker dit rådighedsbeløb over

Ved beregning af dit rådighedsbeløb ved huskøb, vil forskellige faktorer spille ind på beløbets sum. Det vil være baseret på, hvor mange faste udgifter man har. Nogle har mange, mens andre har få.

Hvilke faste udgifter, der spiller ind, er naturligvis forskelligt fra person til person, men det vil typisk omfatte udgifter som:

  • Husleje
  • Forsikringer
  • A-kasse
  • Ejendomsskat
  • Vand
  • Varme
  • El
  • Telefon
  • Ejendomsskat
  • Ydelser til lån


Dette er naturligvis ikke en udtømmende liste, men det kan give en ide om, hvad der anses som faste udgifter i de flestes økonomi.

Derudover er det vigtigt at kende til sine indtægter, herunder løn, tilskud mm., som modregnes udgifter, for at finde dit rådighedsbeløb, som bruges til beregning ved blandt andet huskøb.

Sådan beregnes dit rådighedsbeløb

Helt forenkelt, kan regnestykket stilles således op:

Rådighedsbeløb ved huskøb = Indtægter – Udgifter

Her tages der naturligvis ikke forbehold for de variable omkostninger, som man har hver måned til blandt andet mad, tøj og gaver. Derfor vil det være klogt at tage fat i sin bank, hvis man gerne vil kende til det konkrete rådighedsbeløb ved huskøb, man har.

Ønsker du hjælp ved salg af bolig eller ved huskøb, kan du når som helst kontakte Sabakoe, hvor en rådgiver på bedste vis vil hjælpe dig med dine spørgsmål. Vi sidder klar, så tøv endelig ikke med at kontakte os.

Skal vi hjælpe dig med at sælge din bolig?

Udfyld formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt! 

FAQ

Hvad er et rådighedsbeløb ved huskøb?

Når man taler om rådighedsbeløb ved huskøb, så tales der om det beløb, du har til rådighed til afbetaling af det huslån, der optages i banken. 

Hvordan beregnes rådighedsbeløb ved huskøb?

Når du skal udregne dit rådighedsbeløb ved huskøb, vil der naturligvis spille en masse faktorer ind, og derfor er det ikke helt så simpelt. Dog kan du trække dine udgifter fra dine indtægter og få en ide om, hvor meget du har at arbejde med.

Hvad er reglerne for rådighedsbeløb ved huskøb?

Finanstilsynet angiver, at man som hovedregel bør have et rådighedsbeløb som følgende: Én voksen: 5.000 kr. Per hjemmeboende barn: 2.500 kr. Samlevende par: 8.500 kr.

Hvad skal man være opmærksom på ved huskøb?

Går du med drømme om at købe dit eget hus, så er det vigtigt, at du har styr på det økonomiske. Her gælder det blandt andet, at du har et rådighedsbeløb til huskøb, som dækker over det lån, som optages i banken for finansiering af boligen.